Anne babalar Dikkat! Çocuğunuzun Teknoloji Bağımlısı Olmasını Önleyebilirsiniz !
Aile ve Evlilik Terapisti Dr. Obengül Ejder; günümüz gençlerinin akıllı telefon ve bilgisayarla iç içe yaşadığını, çağı yakalamak adına bundan uzaklaştırılabilmelerinin mümkün olmadığını ancak eğer teknolojiyi doğru kullanmazlarsa, sanal ortamda çok fazla vakit geçirip, gerçek arkadaşlıklarına yatırım yapamazlarsa hem akademik başarılarında düşüklük hem de sosyal yaşama uyumda güçlük çekebileceklerini belirtti.
Eğer çocuğunuzun elinden telefon veya tablet bilgisayar düşmüyor, saatlerce faydalı bilgiler edinmek yerine bilgisayar oyunları oynuyor, zamanının çoğunu tek başına geçiriyor, arkadaşlarının doğum günleri ya da bazı özel toplantılarına katılmak istemiyor, onlarla birebir gerçek ilişki kurarken utangaç ve çekingen davranıyor ise tehlike çanları çalıyor demektir.
Nasıl mı? Çocuklar ve gençler üzerinde şiddete eğilimi arttıran oyunlar, yaşlarına uygun olmayan cinsel içerikli web siteleri, hiçbir kontrolün olmadığı, ne yaşadığı yer ne de yaşları gerçek olmayan sanal sohbet odaları çocukları geri dönülmesi güç yollara sokuyor.
Özelikle ergenlik dönemi gibi cinsel yaşamın merak edildiği ve gencin kimlik bunalımı yaşadığı dönemde tanımadıkları kişilerle nasılsa beni bulamaz diyerek sahte hesaplar ve isimler ile gerek görüntülü gerekse sesli paylaşımlar ile çıplak fotoğraflar , yüzlerinin görünmediği ancak cinsel içerikli çeşitli videolar paylaşılıyor.
Bu nedenle gençlerimizi korumalı, onlara medya okuryazarlığı konusunda gerek okullarda gerekse aile ortamında eğitilmeli, cinsel içerikli sohbet programları , madde kullanmaya özendirici adresler gibi zararlı siteleri filtreleyen koruma programları konusunda bilinçlendirme çalışmalarına ağırlık verilmeli.
Anne-baba nasıl tedbir alabilir?
Eğer tüm bilgilendirmelere rağmen çocuğunuz teknoloji bağımlısı ise mutlaka altta yatan ailevi veya başka bir problemi olabileceğini, bunun da bir uzman yardımı ile araştırılması gerektiğini söyleyen Dr. Ejder, ebeveynlerin, çocuklarını teknoloji bağımlılığından korumaları için kendilerinin alabilecekleri belli başlı tedbirleri şöyle sıraladı;
- İlkokul çağı çocuklarınıza akıllı telefonlar almayın, tablet oyunlarını günde yarım saat ile sınırlayın, ev dışında restoran , gezme , eğlece yeri gibi yerlere götürmelerine izin vermeyin
- Ortaokul çağı çocuklarınızın ödevleri dışında günde 1.5 saatten fazla internet başında vakit geçirmelerine izin vermeyin.
- Evdeki tüm internet erişimli cihazlarda çocuk koruma programı bulunan filtreler kullanın , zararlı sitelere erişimlerini engelleyin.
- Aile içi ilişkilerinizi artırarak, birlikte kaliteli vakit geçirmeye, birbirinizi dinlemeye ve çocuğunuzu tanımak adına sohbetler edin, herhangi bir yanlışında ya da sizden yardım istediğinde baskı kurmadan, kızmadan sabırla yaklaşın ve çözüm odaklı olun
- Özellikle anne- çocuk ya da baba- çocuk saatleri yapın ve onlarla yaşlarına uygun düzenli haftada 1 gün paylaşımlarda bulunun
- Çocuğunuzu bir spor ya da sanat dalına yönlendirerek mutlaka gerçek bir sosyal dünyayla meşgul edin.
- Yakın arkadaşlarının aileleri ile tanışın, işbirliği, iletişim içinde olun.
- Eğer sanal arkadaşlıkları var ise mutlaka takip edin ve bilgisayarınıza takip programları yükleyin. Bu takipleri gizli yapmayın, Ona 18 yaşına kadar kendisini takip etmenizin bir ebeveynlik göreviniz olduğunu söyleyin.