Tırnak Yemek
Tırnak Yeme Nedir?
Tırnak yeme, tırnağın veya kenarlarındaki dokunun diş ile koparılması veya kemirilmesi davranışına verilen isimdir. Aslında kopardıkları tırnakları yemez, tükürüp atarlar
Tırnak yeme alışkanlığı nadiren 15 ay gibi erken dönemde görülse de , genellikle 3-4 yaşlarında başlar. Duygularını sağlıklı aktaramayan veya aktarmaya çalıştığı duygularının anlaşılmadığını hisseden çocuklarda sık yaşanır.
Sebepleri Nelerdir?
Tırnak yeme alışkanlığı, çocuğun evde veya yakın sosyal çevresinde tırnak yiyen birini görerek öğrenebileceği gibi daha çok içinde yaşadığı psikolojik çıkmazlardan kaynaklanabilir. Bunlar;
- Üzüntü ve sıkıntı duyguları
- Gerilim ve kaygı duyguları
- Öfke ve saldırganlık duyguları
- Değersizlik ve güvensizlik duyguları
- Aile içi iletişim sorunları
- ile içinde aşırı baskılı ve otoriter bir eğitimin olması
- Boşanma veya ayrılıklarda yaşanan kaos ortamı
Nasıl Tedavi Edilir?
Çocuğa düşünce ve duygularını daha sağlıklı aktarması öğretilmeli, eğer bunu başarır ise tırnak yeme alışkanlığının kolayca gerileyebileceği çocuğa söylenmelidir. Çocuk buna inandırıldığı zaman bu alışkanlıktan vazgeçmek için çaba gösterecektir.
Çocuk bakı altına alınır veya sürekli uyarılır ise , bu bir işe yaramadığı gibi bu alışkanlığın kökleşmesine ve başkalarını kızdırmak ve huzursuz etmek için bir araç olarak kullanılmasına neden olacaktır.
En etkili yöntem 3-4 yaşlarına kadar bu alışkanlığın anne baba tarafından fark edilip uyarmak yerine görmezden gelinmesi, altta yatan bir sebep var ise hemen bunun önlemlerinin alınmasıdır.
- Çocuğun hangi durumlarda tırnak yediği belirlemeye çalışılmalıdır.
- Çocuğun gerginlik ve uyumsuzluk nedenleri iyice araştırılmalı ve bunlar saptanarak çözüm getirilmelidir.
- Çocuğu azarlamak, korkutmak, ceza vermek gibi zorlayıcı yöntemlerin uygulanması yararlı olmamaktadır. Hatta kimi zaman daha ağır duygusal problemlerin çıkmasına neden olabilir.
- Çocukları korku kaygı yaratacak durumlardan uzak tutmak gerekir.
- Çocukları ara sıra başarılarından dolayı ödüllendirme bazı durumlarda yarar sağlayabilir. Ancak bunun kısıtlı ve uygun şekilde kullanılması gerekir. Aksi takdirde çocuk yeni ödüller almak için bunu kullanabilir.