Çocuklarınıza Sorumluluk Verin
Çocuklarınıza Sorumluluk verin
9 yaşındaki oğluna bir yandan televizyon, bir yandan elinde tablet bilgisayarı açık halde yemek yedirmeye çalışıyordu annesi. Çocuk her seferinde bin bir rica ile ağzını açıyor, bir yandan da oyun oynadığı için annesinin elini ittiriyordu ve yemek üzerine döküldüğünde annesi bağırıyor, çocuk da ona bağırıyordu. “ neden çocuğunuz yemek saatinde sofrada oturup yemek yemiyor? “ diye sorduğumda “ hiçbir şey yemiyor doktor hanım, elinden bilgisayarını alamıyoruz, aç kalacağına yesin de nasıl yerse yesin “ cevabını verdi.
“Zaten derslerini de her gün eve gelen yardımcı abla sayesinde yapıyor, o gittiği anda defteri kitabı kapatıyor” diye söyleniyordu annesi. “Doktor hanım öğretmenine anlamadığı soruyu sormuyor, sınıfta dersleri dinlemek istemediğini ve sıkıldığını söylüyor, ne yapayım ben de yardımcı öğretmenden destek alıyorum “ diyordu.
Başka bir gün bir doğum günü partisine denk geldim, 14 yaşındaki kız arkadaşlarının doğum gününe herkes elinde cep telefonu ve bilgisayarı ile gelmiş, farklı köşelerde oyun oynuyorlardı. Anneler ise bir başka köşede sohbet ediyor, herkes çocuğunun sınav sonucu hakkında birbirine şikayetleniyordu. Maalesef doğum günü sahibi olan kız çocuğunun duygularından bi haberlerdi. Ona gidip ne hissettiğini sorduğumda “ keşke doğum günü yapmasaydım, kimse benimle ilgilenmiyor “ diyerek ağlamaya başladı. Gerçekten de ne anneler, ne de çocuklar olayın vahametinin farkında değillerdi.
Bu örneklerde de gördüğünüz gibi son zamanlarda aileler fazla çocuk odaklı yaşamaya , sadece ders ve sınav odaklı olmaya aman okusun da başka bir şey istemiyoruz demeye başladı.
Küçük bir test
5 – 17 yaş arası çocuğunuz;
- Yemek saatinde sorun çıkarmadan sofrada oturup yemek yiyebiliyor mu?
- Kendi banyosunu yapabiliyor mu?
- Odasının toplayabiliyor, kendi dağıttığı şeyleri kaldırabiliyor , annesinin ya da babasının işlerine yardım edebiliyor mu?
- Kız ya da erkek fark etmez pilav, makarna, yumurta, çorba, salata gibi basit yiyeceklerin hazırlanmasını ya da pişirilmesini öğrendi ve zaman zaman yapabiliyor mu?
- Ödevlerinin sorumluluğunu alıyor, yapmadan gittiği zaman bunun sonuçlarına katlanabiliyor mu?
- Bir düğün, bir cenaze, bir doğum günü ya da bir hasta ziyaretinde ; nereye hangi kıyafetle gidileceğini , nasıl davranması gerektiğini biliyor ve sizinle inatlaşmadan yapıyor mu?
- Televizyon, bilgisayar , telefon üçgeninden başka bir şeylerle ilgileniyor, arkadaşlarıyla evde ya da dışarıda oyun oynayabiliyor, çeşitli etkinlikler planlayabiliyor ve yapıyor mu?
- Bazen evde tek kaldığında kendi kendini oyalayabiliyor, bir topla, bir müzik aleti ile, bir oyuncakla tek başına vakit geçirebiliyor mu?
- Kardeşleriyle veya arkadaşlarıyla sorun yaşadığında , istediği bir şey olmadığında ağlamadan, bağırmadan başka bir seçenek düşünüp, çözüm üretmeye çalışıyor mu?
Eğer bu soruların bazılarına “ HAYIR “ cevabı veriyorsanız bilin ki bir sorunla karşı karşıyasınız. Şapkanızı önünüze çıkarın ve aile ilişkilerinizi yeniden gözden geçirin, çocuğunuza sorumluklar vermediğinizi , ev içinde disiplin ve kurallar konusunda ya çok katı ya da tutarsız olduğunuzu fark edeceksiniz.